REGINA BRETT
Jonge kinderen kunnen zichzelf nog niet troosten. Hiervoor zijn ze afhankelijk van hun zorggevers. Voor de emotionele ontwikkeling van een baby is het zeer belangrijk dat ouders zich voldoende in staat voelen om huilbuien op te vangen. Er zijn diverse omstandigheden waardoor dat niet altijd vanzelfsprekend is.
'Huilen in verbinding' wordt ingezet bij ouders die het huilen van hun kindje als ongemakkelijk of stresserend ervaren.
Sommige ouders voelen zichzelf heel onrustig worden en vinden het moeilijk om kalm te blijven tijdens een huilbui. Andere ouders vinden het huilen zo overweldigend, dat ze zich emotioneel volledig afsluiten. Ze zijn fysiek dan wel aanwezig maar vluchten in hun hoofd om met het huilen om te gaan. Nog andere ouders proberen de ene troost-methode na de andere.
In alle gevallen blijft het huilen (langdurig) aanhouden en voelen ouders zich ontredderd.
Het vertrouwen waarmee je in het ouderschap staat, bepaalt mee de kwaliteit van interactie met je kindje. Net daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en ruimte te geven aan de zorgen die door je hoofd spelen.
HERINNERINGEN AAN DE PERIODE ALS FOETUS OF AAN DE DE GEBOORTE
Wanneer je kindje ontroostbaar huilt kan dit een manier zijn om uiting te geven aan een lichaamsherinnering die samenhangt met overweldigende en niet verwerkte stress tijdens de zwangerschap en/of de geboorte. Deze belevingen kunnen opnieuw getriggerd worden door allerhande zintuigelijke prikkels (aanraking, geluid, beelden,...). Tijdens het huilen beleeft je baby kortstondig de nood opnieuw waarin hij toen verkeerde.
Baby's hebben dan de behoefte om hun eerdere ervaringen te delen met hun ouders. Ze willen dat er oprecht geluisterd wordt naar hoe het voor hén was om te groeien in de buik, welke gebeurtenissen op hén een diepe indruk hebben nagelaten en hoe het voor hén was om onder die omstandigheden geboren te worden.
De enige manier voor ouders om deze boodschap van hun kindje te kunnen ontvangen is doordat ze tijdens het huilen zelf zeer sterk met zichzelf in verbinding blijven. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Tijdens een begeleidde huilsessie 'Huilen in verbinding' ondersteun ik jou in het contact maken met je innerlijke beleving en het ontdekken van het verhaal van jouw kindje zodat je hem empathisch kan begeleiden tijdens zijn huilbui, zonder dat je zelf overspoelt geraakt.
SPIEGELGEDRAG VAN ONRUST BIJ DE OUDERS
Baby's pikken de stemmingen van hun ouders op. Ze voelen haarfijn aan wat er onder de oppervlakte afspeelt (zeker wanneer we er zelf niet bewust van zijn). Wat zich onder de oppervlakte afspeelt heeft meer invloed dan wat je doet of zegt. Een baby neemt dit waar met zijn lichaampje onder de vorm van energie.
Via huilen en onrustig gedrag kan je baby jou proberen te spiegelen wat er in jouw onbewustzijn meer aandacht mag krijgen. Zie het als een cadeau dat jou erop wijst dat je mag kijken naar wat er aan de hand is in je eigen leven en wat je eventueel zou kunnen veranderen.
Het babyhuilen kan dan op zich een extra trigger zijn voor de ouders, waardoor een vicieuze cirkel snel ontstaat. Pre en perinatale (trauma) therapie voor (één van) de ouder(s) kan dan aangewezen zijn om deze cirkel te doorbreken. Op deze manier verhelpen we ook het ongemak bij jouw kindje maar hoeven we niet rechtstreeks met je baby te werken. Wat je als ouder voor jezelf oplost, hoeft jouw kindje immers ook niet meer mee te dragen.
Voor een sessie 'Huilen in verbinding' voorzie ik 120 min.
Dit is inclusief een intiem moment tussen jou en jouw kindje.
Bij voorkeur zijn mama & papa beide aanwezig.
Tarief: 160€
Of je baby éénmaal per dag of meerdere keren per dag, 30 minuten huilt of meerdere uren ...
... het maakt me niet uit.
Wat voor ons telt is de manier waarop jij als ouder het huilen ervaart.
Jij bepaalt wanneer je op het punt bent gekomen dat ondersteuning welkom is.
Daar is geen definitie van 'huilbaby' voor nodig.
Ik begrijp je redenering. Een begeleidde huilsessie is één van de mooiste geschenken die je een baby kan meegeven.
Wat een baby tijdens zijn prille levensperiode kan verwerken hoeft hij de rest van zijn leven niet meer mee te dragen.
Maar...
Een begeleidde huilsessie kan enkel zijn effect bereiken indien de ouders zelf van binnenuit de behoefte voelen om hun kindje via deze weg te ontlasten. Bovendien moet de baby er zelf ook klaar voor zijn.
Contacteer me als je met vragen hierrond zit.
Opgeslagen emotionele spanning kan losgelaten worden waardoor je kindje meer ruimte krijgt in zijn lijfje om onverstoord verder te groeien vanuit zijn eigenheid.
Het biedt jouw kindje een gevoel van veiligheid, vertrouwen en geborgenheid. Dit helpt bij het bevorderen van de hechting tussen jullie, zijn emotionele ontwikkeling en een evenwichtige afstelling van zijn stress-regulatiesysteem. Iets waar hij de rest van zijn leven de voordelen van ervaart.
Het goede nieuws is dat heling altijd mogelijk is.
Als je inzicht hebt in waarom je kindje doet wat het doet, is het makkelijker om met begrip te reageren in plaats van emotioneel. Je ziet dan makkelijker wat meer aandacht nodig heeft en het maakt het eenvoudiger om bij de onderliggende behoeften van je kindje aan te sluiten.
Wanneer jij als ouder emotioneel beschikbaar bent voor de signalen van jouw kindje en er sensitief op reageert, help je jouw kindje om onaangename ervaringen of opgelopen trauma's te helen.
De aangeleerde technieken zijn binnen elke levensdomein toepasbaar.
Copyright © Alle rechten voorbehouden